5 Followers
24 Following
adelacacovean

adelacacovean

Currently reading

Talonsphere
Saffron Bryant, Peter Koevari
The Picture of Dorian Gray
Oscar Wilde
Does My Goldfish Know Who I Am?: and hundreds more Big Questions from Little People answered by experts
David Attenborough, Sir, Miranda Hart, Gemma Elwin Harris, Brian Cox
The Night Circus
Erin Morgenstern
The Fellowship of the Ring
J.R.R. Tolkien

Apocalipsa după Ceauşescu

Apocalipsa după Ceauşescu - Sergiu Somesan Publicată prima dată pe blogul meu:
http://vanillamoonblog.com/2013/04/11/recenzie-apocalipsa-dupa-ceausescu-sergiu-somesan/

În ultima vreme, cum editurile româneşti se preocupă în principal cu scoaterea pe bandă rulantă a cărţilor de mare succes dincolo de graniţele României, s-ar părea că am uitat să apreciem valoarea literaturii autohtone. Mea culpa, şi eu sunt o cititoare a literaturii americane şi britanice, mai ales de când am şi un Kindle pe care pot să o citesc în limba engleză. În afara literaturii din programa de bacalaureat şi a câtorva clasici precum Mircea Eliade, Cella Serghi sau Ionel Tudoreanu, am “degustat” din scriitorii români contemporani prea puţin. Astfel se explică încântarea mea în momentul în care domnul Sergiu Someşan m-a întrebat dacă mi-ar plăcea să-i citesc romanul intitulat “Apocalipsa după Ceauşescu” şi să-mi împărtăşesc părerea.

Trebuie să recunosc, însă, că nu ştiam la ce să mă aştept. Netrăind vremurile comunismului, ştiind despre cum se trăia pe atunci doar din poveştile părinţilor şi bunicilor, şi a orelor de istorie de la şcoală, mă temeam că nu voi aprecia cartea la adevărata ei valoare. M-am înşelat.

Încă de la primul capitol, mi-a căzut drag personajul principal, un bătrânel simpatic, pensionar, fost profesor. De unde porneşte toată povestea? Protagonistul nostru, pe nume Adam, este pasionat de lectură şi are o problemă. El intuieşte că ar mai avea de trăit vreo zece ani, şi cum citeşte doar patru cărţi pe lună, nu are cum să termine de citit cele 1000 de cărţi pe care şi le cumpărase. Cred că pot spune că toţi şoriceii de bibliotecă îl înţelegem perfect pe Adam şi ne regăsim în situaţia lui, aceea de a nu avea suficient timp pentru lectură. În această situaţie, singurul său prieten care-l mai vizitează, Virgil, un inginer mecanic, tot pensionat, care “vede sunete şi aude tensori”, pune la cale un plan prin care să-i prelungească viaţa lui Adam cu cel puţin zece ani. Ei, bine, de aici, totul o ia razna. Cum? Nu pot să vă spun fără să vă stric surpriza, dar implică universuri paralele, călătorii în timp şi multe evenimente stranii.

Scriitura este cu totul deosebită. Dialogul este frumos construit, descrierile exact cât trebuie de detaliate şi avem parte, pe lângă cele menţionate anterior, şi de umor. Da, aşa cum se intuieşte din titlu, subiectul politicii se regăseşte în roman, dar nu într-o formă plictisitoare. Să spunem doar că autorul “spune lucrurilor pe nume” în stilul său unic.

Cartea este prima dintr-o trilogie, şi eu una de-abia aştept continuarea, intitulată “Apocalipsa după Virgil”. Dacă v-am captat atenţia, vă invit să citiţi romanul, care poate fi găsit şi pe blogul autorului.