5 Followers
23 Following
adelacacovean

adelacacovean

Currently reading

Talonsphere
Saffron Bryant, Peter Koevari
The Picture of Dorian Gray
Oscar Wilde
Does My Goldfish Know Who I Am?: and hundreds more Big Questions from Little People answered by experts
David Attenborough, Sir, Miranda Hart, Gemma Elwin Harris, Brian Cox
The Night Circus
Erin Morgenstern
The Fellowship of the Ring
J.R.R. Tolkien

Strange Angels

Strange Angels - Lili St. Crow, Lilith Saintcrow "Altfel de Îngeri" este o carte pe care am precomandat-o de la editura Leda în urmă cu vreun an, dar de care nu m-am atins până de curând, având pe raft alte cărţi pe care doream să le citesc mai mult. Totuşi, i-a venit şi ei rândul în momentul în care am plecat pentru 3 zile în Ungaria şi aveam nevoie de o carte care să mă ţină ocupată seara, înainte de culcare.
La un rating atât de uriaş pe Goodreads, mă aşteptam să fie ceva super, mai ales că descrierea mă atrăgea (altfel de ce aş fi cumpărat-o?). Şi aşa a şi fost, cel puţin în primele capitole.
Dru Anderson şi tatăl ei călătoresc din oraş în oraş în căutarea şi vânarea creaturilor întunericului şi dezlegarea blestemelor. Ajunşi într-un oraş înzăpezit, totul se schimbă, pentru că tatăl ei, plecat singur la vânătoare se întoarce a doua zi... sub forma unui zombie dornic să o ucidă pe Dru, iar aceasta e nevoită să-l ucidă.
Dru Anderson ar trebui să fie o tipă dură, sau cel puţin aşa ne spun descrierile cărţii şi aceeaşi impresie ne-o dă şi personajul de-a lungul capitolelor. Mie, însă, nu mi-a plăcut de ea de nicio culoare. În primul rând, nu ştie niciodată ce vrea. Spre exemplu, pe de o parte ar vrea să aibă un adult grijă de toate, dar, pe de altă parte, când cineva cu mai multă experienţă i se iveşte în cale şi îi oferă ajutorul, Dru refuză să renunţe la controlul pe care îl are asupra situaţiei, riscând vieţile tuturor celor implicaţi.
Un alt lucru care m-a călcat pe bătături la ea a fost felul ei de a pune aceleaşi întrebări, dar aici e vina autoarei. Un acelaşi defect l-am observat şi la Graves, care repetă în mod obsesiv şi enervant aceeaşi frază care se presupune a fi amuzantă, şi care a şi fost, înainte să fie repetată după fiecare favor sau ajutor pe care i-l face lui Dru. ("Prima dată e gratis.") Apoi, înţeleg că e foarte afectată de moartea şi transformarea în zombie a tatălui ei, dar chiar nu era nevoie ca autoarea să dea copy-paste la aceleaşi replici rostite de acesta şi la care se gândeşte Dru de fiecare dată când are necazuri şi/sau e nevoită să lupte.
Lumea supranaturală e construită destul de prost, deşi autoarea are câteva idei destul de bune. Păcat că nu le-a valorificat. De ce spun asta? Pentru că de fiecare dată când trebuie să fie oferită o explicaţie mai detaliată, aceasta ori nu există, ori e foarte succintă. Nu aflăm prea multe nici despre vieţile personajelor prezente în roman, deşi probabil vom afla pe parcursul seriei şi tot ce ştim despre trecutul lui Dru e foarte vag, chiar şi pentru o persoană care nu îşi aduce aminte de prea multe din copilărie.
Mi-au plăcut, totuşi, câteva lucruri, motiv pentru care îi şi acord cărţii un rating de 2 steluţe din 5. Ideea bufniţei bunicii, prevestitoare de evenimente deosebite, în special rele, e foarte... tare. Scenele în care Dru o urmăreşte, ca pe o fantomă-călăuză sunt pline de suspans, lucru ce mi-a mai îmbunătăţit părerea despre carte. O altă treabă interesantă este separarea lumii supranaturale de cea obişnuită. Şi mai drăguţ e faptul că lumea supranaturală e numită cea Reală, deşi nu sunt sigură de ce mi-a surâs această denumire. Dar nu la asta voiam să ajung, ci la aşa-zisele localuri frecventate numai de cei care cunosc despre existenţa Lumii Reale şi la faptul că în magazinele de obiecte oculte se află şi lucruri oculte adevărate, deşi ascunse şi oferite doar anumitor clienţi - idee ce iarăşi mi-a atras atenţia, întrucât nu am prea întâlnit-o în alte cărţi de genul.
Cartea o recomand celor foarte pasionaţi de genul Young Adult şi pe care nu îi deranjează unele lipsuri, pe care le-am enumerat mai sus. Voi citi şi al doilea roman, pe care îl am de ceva vreme în bibliotecă şi sper că e mai bun decât acesta.